kocurkowe rozmyslania w kuchni u anielki

nowe i stare przepisy ciekawe zdjecia

POTRAWY ŻYDOWSKIE

  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
  • sobota, 19 maja 2012
  • wtorek, 08 maja 2012
    • HAŁKA PO ŻYDOWSKU

      Zawsze byłam zafascynowana kuchnią żydowską i postanowiłam sobie,że wypróbuję parę przepisów na ich tradycyjne potrawy.Kuchnia żydowska zawiera w sobie zwyczaje kulinarne ponad 100 krajów ale łączy je jednak niezmienna tradycja.Co jest w ich kuchni koszerne czyli Czyste.Z hebrajskiego "kaszer"to wywodzącę się z Biblii i Talmudu zasady kuchni żydowskiej.Do podstawowych należy podział na potrawy mleczne i mięsne.Tych dwóch produktów nie można łączyć-Oni jako pierwsi wymyślili dietę nie łączącą pewnych produktów razem-oczywiście to żart ale może i odrobina prawdy?Przerwa między posiłkami zawierającymi te składniki powinna wynosić od 1 godz.do 5godz.Pokarmy pochodzenia zwierzęcego muszą być tak jak wspomniałam "czyste".Do tzw."czystych ssaków należą zwierzęta parzystokopytne z grupy przeżuwaczy(dlatego świnia która jest parzystnokopytna ,ale nie należy do przeżuwaczy,nie może być spożywana).W mięsie nie może też być krwi (Świadkowie Jehowy wzorują się na Bibli i dlatego nie spożywają też krwi).Czyż to nie ciekawe jak religia ma wpływ na to co jemy ?Dlatego spróbujmy być tolerancyjni dla innych,którzy uważają Biblię za swój miernik moralny jak też i wyznacznik życia duchowego.
       
      przepis na 2 chałki:
       
      4 dag.drożdży
      3łyżki masła
      5 i 1/2 szkl.mąki
      3 jajka
      żółtko
      1 łyżka soli
      1 łyżka maku 1i 1/3 ciepłej wody
      ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z ciepła wodą,odstawić na 10min.Roztrzepane jajka
      ,masło,sól,dodać do drożdży,wymieszać.Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.Odstawić na 1 godz. i 30 min.do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 6 równych części.Z każdego uformować wałek.Spleść 2 warkocze podwijając końcówki pod spód aby nam się nie rozjechały,każdy z 3 wałków.Chałki odstawić,aż podwoją swą objętość.Wierzch chałek posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody,posypać makiem.Piec 35-45 min w temp.200 st.(ja piekłam w 180st.)Życzę smacznego bo warte są tego grzechu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „HAŁKA PO ŻYDOWSKU”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      anielka123buziolek
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 maja 2012 20:48

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl